
604
Laborantti
Aikataulut ja info
Semifinaali
Semifinaalin tiedot ja aikataulut julkaistaan joulukuussa 2025.
Finaali
Finaalin tiedot ja aikataulut julkaistaan maaliskuussa 2026.
Tulokset
Tulokset julkaistaan finaalin jälkeen toukuussa 2026.
Yleiskuvaus kilpailulajista
Laborantti tutkii arkipäivän asioita, kuten elintarvikkeita, ympäristöä, lääkkeitä, kosmetiikkaa ja biotuotteita. Hän varmistaa tuotteiden laadun ja turvallisuuden. Laborantti osallistuu myös uusien tuotteiden tutkimiseen ja kehittämiseen. Laborantin työhön kuuluu teollisuuden raaka-aineiden ja tuotteiden analysointi. Laboranteilla on myös tärkeä rooli yritysten kestävän kehityksen ja kiertotalouden tavoitteiden suunnittelussa ja toteutuksessa.
Käytännön työssä laborantti valmistaa liuoksia, ottaa ja käsittelee näytteitä, tekee mittauksia sekä laskee tuloksia. Laborantin työ on tarkkaa, huolellista, vastuullista, pitkäjänteistä ja edellyttää kykyä toimia sekä itsenäisesti että tiimissä.
Taitaja-kilpailussa laborantti tekee laboratoriomäärityksiä. Hän käsittelee näytteet ja suorittaa tarvittavat kemialliset, fysikaaliset ja biotekniset määritykset. Laborantti laskee tulokset, arvioi tulosten oikeellisuutta ja tekee niiden perusteella johtopäätöksiä näytteiden laadusta. Laborantti noudattaa työskennellessään työturvallisuusmääräyksiä sekä kestävän kehityksen periaatteita.
Kilpailu on ikärajaton ja yksilökilpailu.
Osaamisvaatimukset
Lajin kilpailutehtävät pohjautuvat laboratorioalan perustutkinnon valtakunnallisiin tutkinnon perusteiden kiitettävän tason vaatimuksiin ja työelämän vaatimuksiin.
Kilpailutehtävissä painotetaan työtapojen ja menetelmien hallintaa, työn suoritusta sekä tuloksen oikeellisuutta. Huomiota kiinnitetään myös turvalliseen työskentelyyn, ohjeiden noudattamiseen, oman työn aikatauluttamiseen, raportointiin ja yhteistyötaitoihin.
Tehtäväpankki
Löydät lajin menneiden Taitaja-tapahtumien tehtävät Skills Finlandin Taitaja-tehtäväpankista.
Lajivastaavat
Hanna Ylitalo
Petra Norilo
Lajiohjausryhmä
- Lajiohjausryhmä nimetään syksyllä 2025.